Wetenschap en personeelsbeheer (1)

Play

Ben jij een linkerbrein of een rechterbrein? Een ENTJ of een ISFP? Een groene, een blauwe, een gele of een rode? Een auditieve, visuele, lezende of kinestetische leerling? Of is dat allemaal nutteloos? Wat weten we over de populaire praktijken uit de HR-wereld en welke van die modellen zijn degelijk onderbouwd? Patrick Vermeren weet het u te vertellen.

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 13 maart 2016, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 262ste aflevering van deze podcast.
Binnenkort is er een TED-talk in Amsterdam, waar Patrick Vermeren een presentatie doet. Om dat voor te bereiden deed hij een tryout waar wij aanwezig bij waren. Maar aangezien we in deze podcast alleen nederlandse teksten laten horen, zenden we die niet uit. Bovendien, willen we de première niet van TED zelf wegkapen en binnenkort kan je die toch bekijken op het kanaal van TED. Maar als bonus heeft hij daarna een Nederlandstalige lezing gegeven over de degelijkheid van populaire praktijken in het personeelsbeleid. En dat laten we jullie in deze en de volgende aflevering horen.

Wetenschap en personeelsbeheer

Het vervolg horen jullie de volgende keer.

Het citaat
Het citaat van vandaag is opnieuw van Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman. Deze uitspraak is zo herkenbaar in het bedrijfsleven.
In mijn sector zijn het meestal ingenieurs die doorgroeien naar leidinggevende functies. Goede ingenieurs zijn zeer rigoureus in het onderzoek naar de fenomenen van een probleem als ze voor technologische uitdagingen staan. Daarbij gaan ze diep op onderzoek in de literatuur om tot de kern van het probleem te komen. Zeker als het een probleem is dat buiten hun eigen expertise ligt. Ik heb menig ingenieur die gespecialiseerd was in elektrotechniek, dikke boeken zien doorworstellen over werktuigkunde of financiële analyse om zich dat nieuwe domein eigen te maken.
Maar van zodra ze een leidinggevende functie krijgen, denken ze dat ze dat wel succesvol zullen kunnen doen door enkel op hun eigen intuïtie te rekenen, of zich over te geven aan charlatans zonder zich vragen te stellen over de verhaaltjes die ze horen.
Kahneman zei:

Beleidsmakers, evenals de meeste mensen, hebben meestal het gevoel dat ze al alle psychologie en sociologie kennen die ze waarschijnlijk zullen nodig hebben voor hun beslissingen. I denk niet dat ze gelijk hebben, maar dat is de realiteit.

Bronnen

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.