Podcast: Download
Nog nooit leefden we zo lang, zo welvarend en zo vreedzaam als vandaag. Kan dit mooie liedje blijven duren? Doemdenkers verkondigen dat we op de rand van de afgrond staan, cultuurpessimisten dat onze moderne samenleving aan een diepe malaise lijdt. In Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat breekt Maarten Boudry een lans voor het vooruitgangsdenken. Hij bestrijdt het wijdverbreide pessimisme en zoekt naar verklaringen voor de doembeelden over klimaat en islamisering, over groeiend racisme en ongelijkheid en over de diepe wanhoop van de westerse mens. Boudry pleit voor de beproefde waarden van wetenschap en verlichting. Doemdenken leidt niet tot daadkracht maar tot fatalisme, terwijl vooruitgangsdenken net wervend is. De wereld stond er nog nooit zo goed voor als vandaag, en we kunnen haar nog veel beter maken.
Maarten Boudry schreef een boek en dat is altijd interessant. Daarin gaat hij in tegen het doemdenken en toont aan de we eigenlijk in de beste tijd leven en dat we de problemen die er zijn het beste oplossen met wetenschap en technologie.
En op 2 april werd zijn boek voorgesteld in de Minard showburg in Gent.
En, je raad het al… wij mochten dat opnemen.
Vandaag horen jullie daar het eerste deel van. Dirk Verhofstadt legt hier uit waarom dit boek zo noodzakelijk is vandaag.
Volgende week horen jullie het interview van Maarten door journalist Marnix Verplancke.
Rosling zei:
Angst plus urgentie levert domme, drastische beslissingen op met onvoorspelbare neveneffecten. Daarvoor is de klimaatverandering te belangrijk. Die vraagt om systematische analyse, doordachte beslissingen, stapsgewijze maatregelen en zorgvuldige evaluatie.
Wees de eerste om te reageren