Pizzagate (2)

Play

Hoeveel vertrouwen kan een skepticus hebben in gepubliceerde peer-reviewed artikels? Hoe kan skepticisme een antwoord bieden? Hoe kunnen skeptici zich organiseren, mede dankzij social media? Nick Brown van de Rijksuniversiteit Groningen en Tim van der Zee zochten het uit.

Inleiding

Goeiedag, het is vandaag zondag 16 september 2018, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 358ste aflevering van deze podcast.

Nick Brown en Tim van der Zee hebben een gemeenschappelijke interesse en frustratie: ‘slordige’ wetenschap. Hun methode: kritisch bekijken van data en statistische methodes in gepubliceerde wetenschappelijke artikels. Recent leidde dit tot een samenwerking gericht op het werk door professor Wansink en diens ‘foodlab’.

Pizzagate (2)

In de vorige aflevering hoorden jullie wat er allemaal mis kan lopen in onderzoek.

Vandaag horen jullie hoe hun onderzoek is ontstaan.

Het citaat

Het citaat komt van Adam Grant. In aflevering 184 hoorden jullie al een tekst van deze psycholoog over het onwetenschappelijke maar zeer populaire MBTI.

Grant Zei:

In een wereld dat enkel geleid wordt door medogenloze competitie komt succes van beter zijn dan anderen. In een wereld waar samenwerking gewaardeerd wordt komt succes van anderen beter maken.

Bronnen

De evaluatie door Brown en van der Zee

De blog van Nick brown http://steamtraen.blogspot.com/

Nick Brown op Twitter @sTeamTraen

De blog van Tim van der Zee http://www.timvanderzee.com/

Tim van der Zee op Twitter @Research_Tim

Het citaat komt van hier.

De aflevering met de tekst van Adam Grant: http://www.kritischdenken.info/zeg-vaarwel-tegen-mbti-de-rage-die-niet-zal-verdwijnen/

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.