Podcast: Download
Zijn klinische testen van medicijnen betrouwbaar? Of niet? Of ligt de waarheid in het midden?
Je zal wel gemerkt hebben dat de website, en bijgevolg ook de mogelijkheid om deze podcast te downloaden tijdens de laatste week van Januari onbeschikbaar was. Dat was het gevolg van het succes ervan. Vorige twee weken geleden stuurde een Nederlandse luisteraar me nog complimenten omdat deze podcast blijkbaar nummer één gerangschikt staat in Nederland. Ik heb ook gekeken hoe het in België gesteld is, maar daar is er nog veel werk aan de winkel. Vergeet dus niet om deze podcast bij vrienden te promoten of een positieve evaluatie op iTunes te geven om hem hoger te doen scoren.
Maar het succes was van korte duur, want twee dagen na die mail lag mijn website plat en was er niets meer aan te doen. De oorzaak? Ik had een account bij een service provider met een beperking op het download volume van 70GB per maand. Het succes heeft ervoor gezorgd dat dat volledig opgesoupeerd is.
Op 1 februari is de website dus terug live, met een nieuw quotum. Ik heb even de statistieken bekeken en ik moet zeggen dat het niet slecht is: In Januari zijn er in totaal 11342 downloads geweest. Als de website niet plat was gegaan zouden het er waarschijnlijk nog 3000 meer geweest zijn. De voorlaatste aflevering is 963 keer gedownload. De laatste 323 keer op twee dagen tijd voor de crash.
Ik heb toen een hulpkreet op mijn blog geplaatst, en het was echt fantastisch om vast te stellen hoeveel mensen er waren die mij contacteerden met tips en hulp.
Een luisteraar uit Nederland heeft me zelfs voorgesteld om me op zijn account te hosten of, als ik dat wilde, te sponsoren om een betere hostingservice te vinden, in ruil voor een referentie naar de webwinkel van zijn vrouw en zoon. Hij heeft terstond een testdomein voor mij aangemaakt en ik was al begonnen met de website over te zetten. Uiteindelijk heb ik beslist om het toch niet te doen omdat ik voor allerlei problemen voortdurend zijn hulp zou moeten inroepen en dat is ook niet altijd een vlotte manier van werken. Het is beter dat ik op dat moment zelf de verantwoordelijkheid kan dragen. Maar ik vond het een fantastische ervaring! Deze weldoener wou niet dat ik hem tijdens deze aflevering zou benoemen, maar op de notitiepagina van deze aflevering vinden jullie een link naar het zeepwinkeltje van zijn zoontje.
In ieder geval, heeft een en ander me de bedenking doen maken dat ik best een rekening open waarop enthousiaste luisteraars een bijdrage kunnen storten. Op de homepagina van KritischDenken zullen jullie een link vinden met als naam “Steunen” waarop iedereen die dat wil een vrijwillige bijdrage kan geven die ik enkel en alleen zal gebruiken om deze podcast te verbeteren of om parallelle sceptische activiteiten te voeren. Elk bedrag vanaf 1 euro is welkom. Als 5% van de luisteraars 5 euro stort, dan kan ik de kosten voor 2 jaar ver dragen en heb ik nog wat over om nieuwe opnameapparatuur te kopen. Deze podcast moet absoluut gratis blijven anders mist het zijn doel.
Ondertussen heb ik een account geopend bij een andere provider die geen limiet op het dataverkeer heeft. Dit probleem zal zich dus niet meer voordoen. In de dagen nadat deze aflevering live gaat is het mogelijk dat de website nog even niet beschikbaar zal zijn omwille van de verhuis van de oude naar de nieuwe serviceprovider. Niet panikeren, probeer gewoon enkele dagen later opnieuw. De overdracht gebeurt normaal zondag, op het moment dat ik deze aflevering publiceer, maar het kan dan nog enkele dagen duren tegen dat de verandering alle DNS servers van het internet verspreid is.
Nogmaals bedankt aan alle luisteraars voor de steun. Bedankt voor alle recensies die in iTunes geplaatst zijn, het zijn er al 42! Wel ja, 42 uit Nederland. In België zijn het er 2! Dat is ook de reden waarom deze podcast in Nederland boven staat in iTunes, terwijl je in België moet zoeken! Vlamingen, er is dus nog werk aan de winkel! Vanavond allemaal naar je PC, en op iTunes een recensie schrijven en 5 sterren aangeven. Maar Nederlanders kunnen ook helpen. Als je in iTunes Store gaat, en je scrollt helemaal naar beneden, kan je daar rechtsonder een vlaggetje zien staan. Je klikt daarop en dan kan je die veranderen door een Belgische vlag. Dan zoek je “Kritisch denken”, geeft 5 sterren, schrijft een fantastische recensie en dan kan je je vlaggetje terug veranderen naar Nederland. Of, misschien kan je hetzelfde ook eens doen met de Zuid-Afrikaanse vlag.
Tekst
De tekst van vandaag is misschien opmerkelijk omdat wij skeptici soms wel eens verweten worden de farmalobby te steunen, of, erger nog: door hen betaald te worden.
Medicijntesten moeten onafhankelijk van medicijnbedrijven, door Trudi Deheu.
Trudy DeHue (1951) is hoogleraar wetenschapstheorie en wetenschapsgeschiedenis aan de Universiteit Groningen. Ze publiceerde over de verborgen vooronderstellingen van menswetenschappelijke kennis in vooraanstaande internationale tijdschriften zoals Isis, en History of the Human Sciences.
Een niet kritische denker zou hieruit kunnen besluiten dat de geneesmiddelenindustrie in hetzelfde bedje ziek is als de alternatieve, of zelfs als reactie op deze informatie zich zou afkeren van de wetenschappelijke geneeskunde. Maar dan ben je natuurlijk het kind met het badwater aan het weggooien. De farmaceutische industrie heeft als hoofddoel: winst maken. Eigenlijk is daar niets verkeerd mee, maar je moet je daarvan bewust zijn en weten hoe je ze dan moet behandelen. Normaal gezien hebben die bedrijven toch wel een morele code, wat niet wegneemt dat ze die soms, onder druk van de aandeelhouders een beetje alternatief zouden durven interpreteren. Soms gebeurt dat zelfs ter goeder trouw. Daarom is het belangrijk om goed sluitende procedures te hebben en voortdurend oog te hebben om ze te verbeteren.
In het geval van de alternatieve geneeswijzen is er zelfs nog geen aanzet daartoe.
Het citaat van vandaag komt van Bertrand Russell. Je weet wel, die van de theepot die als logo van deze podcast dienst doet. Ik heb het al enkele keren over hem gehad. Bertrand Russell zei:
Mensen gaan liever dood dan te moeten nadenken. En de meeste mensen doen dat ook.
Tot de volgende keer.
Wees de eerste om te reageren