Het Denkgelag: De vrije wil (1)

Play

Het DenkgelagIn november en december 2012 organiseerde de vereniging Skepp in Gent samen met de Humanistische Vrijzinnige Beweging vijf gespreksavonden onder de noemer ’Het denkgelag’. Dit is het eerste deel over “vrije wil”.

Transcript
Goeiedag, het is vandaag zondag 20 januari 2013, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 150steaflevering van deze podcast. Deze aflevering kwam tot stand mede dankzij Skepp. De muziek is van Niek Lucassen, De website is ontworpen door Emile Dingemans.

1. Het Denkgelag: De vrije wil Deel 1

In november en december 2012 organiseerde de vereniging Skepp in Gent samen met de Humanistische Vrijzinnige Beweging vijf gespreksavonden onder de noemer ’Het Denkgelag’. Vandaag horen jullie het eerste deel van de vijfde en laatste gespreksavond. En die ging over De vrije wil. Het panel was weer gevuld met mensen die wisten waar ze over praatten:

  • Dirk Verhofstadt, die ook moderator was op het tweede denkgelag, schreef als doctoraatsthesis filosofie over de verantwoordelijkheid van Pius XII bij de genocide. Hij verdedigt het bestaan van de vrije wil.
  • Ferry de Jong is docent rechtswetenschappen aan de universiteit van Utrecht, en hij schreef het boek “Straf, schuld en vrijheid”, waarin hij specifiek toerekeningsvatbaarheid en wilsvrijheid bespreekt. Ook hij verdedigt het bestaan van de vrije wil.
  • Farah Focquaert, is verbonden aan de faculteit filosofie en morele wetenschappen van de universiteit van Gent, en doet onderzoek naar bio-ethica, of wat de biologie en meer specifiek de neurowetenschappen ons kan vertellen over ethiek. Zij verdedigt het standpunt dat de vrije wil niet bestaat, samen met
  • Jan Verplaetse  die moraalpsychologie doceert aan de universiteit van Gent en doctoreerde over de localisatie van de hersengebieden die aan de basis liggen van moreel gedrag.

Deze mensen werden opnieuw gemodereerd door Joël De Ceulaer.
*************Hier kan je de discussie beluisteren**************

Wat er in dat filmpje te horen viel komen jullie volgende week te weten.

2. European Podcast Awards.

Heb je al voor mij gestemd op de European podcast awards? Zo niet, doe het dan nu. Indien wel, je kan opnieuw stemmen. En je kan ook op meerdere kandidaten stemmen. Ik heb trouwens ondertussen ook al gestemd op Hoor! Gerschiedenis van Feico howeling.

3. Het citaat

Het citaat van vandaag is van Aristoteles.

Aristoteles wordt beschouwd als één van de meest invloedrijke oud Griekse filosofen. Aristoteles kent natuurlijk iedereen, maar wat velen waarschijnlijk niet wisten, is dat hij ook de leraar van Alexander De Grote was.

Aristoteles zei:

Het goede is een gemiddelde dat tussen kwade in staat: die van overmaat en die van tekort.
Moed, bijvoorbeeld, is het gemiddelde tussen de overmaat aan onbezonnenheid en het tekort aan lafheid. Barmhartigheid is de gemiddelde tussen de overmaat aan wraakzucht en het tekort aan overgave.

Tot de volgende keer.

Bronnen

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.