EenVandaag blundert over Roundup

Verschillende media hebben alarmistische berichtgeving verspreidt over glyfosaat, de werkzame stof in de onkruidverdelger Roundup. Het actualiteitenprogramma EenVandaag spande de kroon, door Roundup een kankerverwekkend middel te noemen. Ze kopte zonder terughoudendheid: “Kankerverwekkend bestrijdingsmiddel blijft in gebruik“. Die uitspraak is niet op feiten gebaseerd en kwalijk alarmistisch.

Glyfosaat werkt als totaalherbicide door beschadiging te brengen aan een stofwisseling die enkel in planten voorkomt. Omdat het lichaam van dieren en mensen niet op dat niveau werken, wordt het gezien als een van de meest veilige onkruidverdelgers. Toch wordt er veel onderzoek gedaan naar bijwerking van de stof. Er zijn daarbij studies opgedoken die wijzen op carcinogeniteit. Maar het merendeel van de studies kan deze bevindingen niet bevestigen. In de wetenschappelijke literatuur is er daardoor nauwelijks bewijs dat glyfosaat kanker kan veroorzaken. De wetenschappelijke consensus is dan ook dat het waarschijnlijk niet carcinogeen is.

Toch classificeerde het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC, een onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie) vorige week de stof als ‘waarschijnlijk carcinogeen’. De onderbouwing hiervoor was een studie waarbij glyfosaat op individuele cellen werd losgelaten in een bakje; en enkele (controversiële) rattenstudies. Alle Nederlandse media (die ik voorbij zag komen) vergaten daarbij te vermelden dat het IARC géén rekening houdt met realistische situatie waarin glyfosaat wordt gebruikt. De IARC-werkgroep beoordeelde of glyfosaat kanker kán veroorzaken, niet of het bij mensen en dieren kanker gaat veroorzaken. Het wetenschappelijke onderzoeksbureau voor risicoanalyses van Duitsland, BfR, uitte vrijwel direct veel kritiek op de classificatie van het IARC. Zij heeft laten weten eerder precies dezelfde studies (en meer) te hebben onderzocht en geen bewijs voor een risico op kanker kon vaststellen.

Het kan zijn dat de journalisten van EenVandaag niet goed op de hoogte waren. Maar wie vraagt ze in de radio-uitzending om een reactie? Geen wetenschappers, maar Greenpeace en de Partij voor de Dieren die bekend staan als felle tegenstanders. Zelfs de secretaris van de Volkstuinvereniging van Heerenveen mag aan het woord komen, omdat zijn vereniging het middel in de ban heeft gedaan. De arme man blijkt echter niet het verschil te weten tussen Roundup en het verboden ontbladeringsmiddel Agent Orange. Vervolgens wordt een geluidsbandje gestart met een interview van de milieuactivist Patrick Moore, een voorstander van het gebruik van gentechnologie. Moore geeft in het interview aan dat glyfosaat zo veilig is dat je het zou kunnen drinken, waarna hij weigert die uitdaging aan te gaan. Het was een domme opmerking van Moore, want uit onderzoek blijkt dat glyfosaat zeker giftig is als je het in geconcentreerde vorm opdrinkt. Dit gênante optreden beantwoordt in de verste verte niet de vraag of het achtergebleven spuitresidu op groenten en fruit schadelijk is voor mensen. Maar in de uitzending wordt het fragment gebruikt om Monsanto verder in diskrediet te brengen: de EenVandaag-journalist introduceerde Moore (verkeerdelijk) als “Lobbyist van het bedrijf [Monsanto]”.

Vorige maand zond EenVandaag (AVROTROS) nog een anti-Monsanto documentaire uit waarin veel oude claims voorbij kwamen die intussen al wetenschappelijk weerlegd zijn.

Lees verder

3 Reacties

  1. Bas zei:

    Middelen die de schijn wekken moeten niet eens toegelaten worden op de markt. Kritisch denken denkt niet zo kritisch over beïnvloeding door multi nationale. En hun invloed Op onderzoeken en het beschermen van mens, dier en het milieu.
    Vriendjes ook met vereniging tegen de kwakzalverij?

    15 maart 2018
    Antwoord
    • Jozef zei:

      De Vereniging tegen de Kwakzalverij ligt ons zeker na aan het hart, maar we zijn niet geaffilieerd.
      Wat heeft VtdK te te maken met roundup?
      We willen zeker in overweging nemen om ons gedacht over roundup te veranderen. Kan je eens een aantal referenties geven die ons standpunt tegenspreekt?

      En tenslotte: moeten we echt alle middelen die alleen nog maar de schijn tegen zich hebben verbieden? Waar eindigen we dan? Natuurlijk heeft roundup nadelen, maar heb je de alternatieven onderzocht? bvb Bordelaisepap die in de bio-landbouw gebruikt wordt?

      17 maart 2018
      Antwoord
  2. Richards zei:

    Inmiddels weten we het wel hoor…
    Dankzij het bespottelijke geneuzel van mensen die eerst keihard bewijs willen dat een ‘systemische totaalherbicide’ een schadelijke uitwerking heeft op ons ecosysteem en dus ook de menselijke gezondheid, heeft het nog idioot lang geduurd. Volgens de Guardian is het nieuwste wetenschappelijk onderzoek duidelijk. “Alle meta-analyses die tot nu toe zijn uitgevoerd, komen consistent tot dezelfde conclusie: blootstelling aan glyfosaat wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op non-Hodgkin-lymfoom.”
    Gaan we nu hetzelfde traject doorlopen met de neonicotinoïden? Hoe gaan we daar het keiharde bewijs leveren? Moeten eerst alle insecten eraan? Dat zou wel eens erg vervelend kunnen uitpakken.

    https://www.contactzutphen.nl/nieuws/algemeen/256506/toxicoloog-henk-tennekes-we-hebben-de-denkfout-gemaakt-voedsel-met-gif-te-?fbclid=IwAR3D79kGtzrY33d6MBw8_ElIE6RWEAZ0O0ad3zrmn8QT_bOISmnjKXKsGUY

    24 mei 2019
    Antwoord

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.