Podcast: Download
Zelfdeterminatietheorie is één van de belangrijkste theorieën over motivatie. Eigenaardig genoeg zijn er weinig mensen vertrouwd met dit model. Het is nochtans een zeer belangrijke theorie om de motivatie in bedrijven te optimaliseren, om kinderen tot betere studenten te maken en zo veel meer. Maar zelfs de professionals uit de pedagogie, didactiek en bedrijfspsychologie zijn weinig vertrouwd met deze theorie. Vandaag proberen we daar verandering in te brengen.
Trouwe luisteraars van deze podcast weten dat bedrijfspsychologie mij erg boeit. Spijtig genoeg bestaat er heel veel onzin in die wereld en is die onzin veel populairder dan de wetenschappelijk onderbouwde modellen. Blijkbaar doen maar weinig HR-directeurs de moeite om eens de wetenschappelijke literatuur over hun eigen vak domein te lezen en slikken ze liever de onzinpraatjes van goedverdienende consultants.
Die consultants zelf zijn trouwens niet veel beter. Heel dikwijls vertellen ze je dat ze aanvankelijk in een technische of administratieve job zaten en op een goede dag begonnen zijn met HR-consulting omdat ze graag met mensen werken. Van die uitspraak springen ze onmiddellijk naar de uitspraak dat ze het doen vanuit hun buikgevoel. Inderdaad, iedereen denkt graag van zichzelf dat hij een goed inzicht heeft in mensen. Het Dunning-Kruger effect in actie.
Met mensen werken is niet voldoende om een goede HR-consultant te zijn. De stand van de wetenschap van de bedrijfspsychologie is daar ook een noodzakelijke voorwaarde voor.
Eén van de belangrijkste, goed onderbouwde, theorieën over motivatie, is de zelfdeterminatietheorie die in de loop van de voorbije 40 jaar ontwikkeld is en ondertussen op sterke empirische fundamenten steunt. De grondleggers van de zelfdeterminatietheorie zijn Richard Ryan en Ed Deci en ook de Gentse professor Marcel Vansteenkiste heeft er een belangrijke bijdrage aan geleverd.
Ik ben dan ook al lang van plan om eens een tekst te schrijven over deze theorie, maar bleef het maar uitstellen door tijdgebrek.
Onlangs echter schreef Gwenda Schlund Bodien een zeer helder en overzichtelijk artikel in LinkedIn.
Gwenda is psycholoog en samen met Coert Visser beheert Gwenda het bedrijf Noam dat mensen opleidt in de progressiegerichte methode voor coaching, leiding geven, werken in groepen en zo verder. Hun methode is gebaseerd op wetenschappelijke theorieën waaronder de zelfdeterminatietheorie.
Ter herinnering, Coert is de psycholoog die ik in aflevering 310 heb geïnterviewd.
Ik heb Gwenda dus gemaild met de vraag of ik haar tekst mocht inspreken.
Hier komt hij.
Hier staat de originele tekst van Gwenda.
Als je op deze site de zoektermen motivatie, basisbehoeften, doelen, zelfdeterminatie, Deci intypt krijg je een overzicht van de artikelen die in de loop der jaren zijn verschenen over de zelfdeterminatietheorie.
Mozart is mijn lievelingscomponist. Maar hij is vooral bekend als dat wonderkind dat al op zijn 3de een vioolvirtuoos was en daar niet veel moeite voor hoefde te doen.
Dit is niet helemaal de juiste weergave van de situatie.
Mozart zei
Het is fout om te denken dat het praktiseren van mijn kunde eenvoudig is voor mij. Ik verzeker je, beste vriend, dat niemand ooit zo veel zorg besteed heeft aan het bestuderen van composities als ikzelf. Er is nagenoeg geen grote componist wiens werk ik niet regelmatig en met ijver bestudeerd heb.”
De blog van Gwenda Schlund Bodien en Coert Visser die ik systematisch volg
Wees de eerste om te reageren