De skeptische put 2017

Play

Op vier juni heeft Skepp voor de eenentwintigste keer de skeptische prijzen uitgereikt. De Zesde Vijs wordt toegekend aan iemand die zich het voorbije jaar verdienstelijk heeft gemaakt in het verspreiden van objectieve kennis inzake pseudo-wetenschap en het paranormale. De Skeptische Put wordt gegeven aan diegene die zich uitzonderlijk onkritisch heeft opgesteld en de popularisering van kennis en wetenschap totaal verkeerd heeft begrepen.

Inleiding

Goeiedag, het is vandaag zondag 5 augustus 2018, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 355ste aflevering van deze podcast.

Sinds 1996 reikt SKEPP jaarlijks twee prijzen uit aan niet-leden, met name de Zesde Vijs en de Skeptische Put. Op vier juni heeft Skepp dit voor de eenentwintigste keer gedaan.

Vandaag horen jullie de toespraken naar aanleiding van de uitreiking van de skeptische put. De Skeptische Put wordt gegeven aan diegene die zich uitzonderlijk onkritisch heeft opgesteld en de popularisering van kennis en wetenschap totaal verkeerd heeft begrepen.

De skeptische put 2017

Op mijn 50ste verjaardag kreeg ik een officieel certificaat van de zesde vijs. Nee, niet van Skepp, maar van mijn twee zonen die vonden dat ik er ook één verdiende voor mijn inspanningen om hen kritisch te leren denken. Toch één aspect van hun opvoeding dat geslaagd is.

Maar de prijzencommissie van Skepp gaat niet zo lichtzinnig om met het uitdelen van de prijzen. Op mijn 50ste  was ik immers al lid van Skepp en toen is de zesde vijs gegaan naar Maggie De Block.

Over de skeptische put doen we niet lichtzinnig. Het is tot nu toe al vijf keer voorgevallen dat we geen geschikte kandidaat vonden. Het goede nieuws is: dit jaar reiken we voor de zestiende keer de skeptische put uit!

De waarzegger in een donker steegje of de lokale wichelroedeloper komen niet in aanmerking. Dat zou te gemakkelijk zijn. Zelfs een huisarts die nu en dan eens homeopathie voorschrijft, wordt door de commissie te licht bevonden.

Nee, wij zoeken naar het serieuze werk.

De laureaten van dit jaar vertegenwoordigen eigenlijk een sector waar een grote meerderheid van de beoefenaars problematisch zijn. Maar onze kandidaten hebben nog enkele extra troeven binnen die sector die voor de prijzencommissie de balans liet overslaan.

Maar wie de laureaten zijn, krijgen jullie van mij niet te horen. We hebben namelijk gezocht naar de meest geschikte persoon om dat aan te kondigen.

Mag ik u voorstellen: Patrick Vemeren.

Volgende keer horen jullie wie de zesde vijs won.

Je kan deze aflevering ook op video bekijken bij SKEPP:

Het citaat

Het citaat van vandaag komt van Jeffrey Pfeffer en Robert Sutton.

Pfeffer en Sutton zijn onderzoekers in bedrijfsmanagement die pleiten voor de toepassing van evidence based methoden in management.

Een belangrijk boek dat ze samen schreven is: “Hard Facts, dangerous half truths and total nonsense”.

Het citaat komt uit een artikel dat ze in Harvard Business Review schreven over het belang van evidence based management.

Sutton en Pfeffer schreven:

<blockquote>Een belangrijk deel van het probleem is dat consultants, die altijd betaald worden om werk te doen, slechts nu en dan betaald worden om goed werk te leveren, bijna nooit betaald worden om te evalueren of ze uiteindelijk de dingen verbeterd hebben. Erger nog, als een het probleem van een klant slechts gedeeltelijk is opgelost, leidt dat tot meer werk voor het consulting bedrijf! Als je denkt dat ons oordeel te drastisch is, vraag dan aan jouw favoriete consulting bedrijf welk bewijs ze hebben dat hun advies of technieken effectief werken en let op de bewijzen die ze afleveren.</blockquote>

Bronnen

De website van talenttester.

Het citaat van Sutton en Pfeffer komt hieruit.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.