Iedereen heeft van tijd tot tijd te maken met cruciale gesprekken. Gesprekken waar veel van afhangt en waarbij sprake is van verschillende meningen en hoog oplopende emoties. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin iemand keer op keer zijn afspraken niet nakomt, waarin u om moet gaan met een bazige collega of waarin u een samenwerking beëindigt. Of je geraakt in discussie met een kwakzalver. Merkwaardig is dat we in dit soort spannende gesprekken vaak op ons slechtst zijn. Het lijkt zelfs zo te zijn: hoe spannender het gesprek, hoe kleiner de kans dat we het gesprek effectief aanpakken. Hoe kan dat en wat is er aan te doen?
29 juni 2014. Aflevering 195. Vandaag bespreken we hoe je cruciale gesprekken moet voeren. Als skepticus heb je altijd de moeilijkste taak in een discussie, omdat je je aan feitenmateriaal moet houden en niet zomaar je fantasie vrij spel moet laten als je discuteert met een gelover van één of andere onzin. Misschien kunnen deze tips van Coert Visser helpen. Coert Visser is een HR-consultant. Eén van de uitzonderingen die zijn trainingen en raadgevingen baseert op wetenschappelijk onderzoek. Hij schreef ondertussen al enkele interessante boeken over hoe je met mensen moet omgaan in een bedrijf, waaronder “Doen wat werkt” en nu ook “Progressiegericht werken” die momenteel in mijn boekenkast ligt om deze zomer gelezen te worden.
Voorgelezen wordt het artikel Cruciale gesprekken voeren in 10 stappen door Coert Visser.
Het citaat van vandaag komt van
PZ Myer. PZ Myer is een evolutiebioloog die gespecialiseerd is in inktvissen. Hij is ook een skepticus, een hevige bestrijder van creationisme en hij onderhoudt een blog genaamd
Pharyngula. Tijdens Atheist Alliance International 2009 hield hij een talk
Design vs Chance. Daar zei hij:
Dit is een samenvatting van alle lezingen van creationisten: “Complexiteit, complexiteit, complexiteit. Kijk maar hoe complex het is.”
Tot de volgende keer.
Wees de eerste om te reageren