Achterdocht tussen feiten en fictie (1)

Play

Sommige mensen geloven heel opmerkelijke zaken over hoe de wereld in elkaar zit. Sommigen geloven niet dat de mens ooit op de maan kwam, anderen geloven dan weer dat de wereld geregeerd wordt door een aantal supermachtigen, de Illuminati genoemd. Weer anderen denken dat de witte strepen achter vliegtuigen giftige stoffen zijn die opzettelijk worden uitgestoten om ons onder controle te houden. Maar sommige complotten blijken achteraf toch echt waar te zijn, zoals het Watergateschandaal. Of: de aanval op de Verenigde staten met lijnvliegtuigen door moslimextremisten was ook een complot… van Al Qaida. Hoe maken we een onderscheid tussen de echte complotten en de valse?

Inleiding
Goeiedag, het is vandaag zondag 25 september 2016, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 289ste aflevering van deze podcast.
Brecht De Coene schreef op vraag van Skepp een boek over complottheorieën en op 29 juni was de boekenvoorstelling. In die voorstelling heeft Brecht ons getrakteerd met een boeiende lezing over complottheorieën, en vandaag horen jullie daarvan het eerste deel waarin Brecht ons een overzicht geeft van enkele van de meest populaire complottheorieën.
Achterdocht tussen feiten en fictie (1)

Volgende keer gaat Brecht De Coene dieper in op de vraag of complotdenkers gek zijn.

Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Darya Safai. Safay is de Belgisch-Iraanse oprichtster van de actiegroep “Let Iranian Women enter their stadiums” en auteur van “Lopen tegen de wind”.
Naar aanleiding van de foto van een vrouw in hidjab meedeed aan strandvolley tijdens de olympische spelen schreef ze een opinieartikel in De Morgen.
Safai zei:

Wie gelooft in het dragen van de hidjab, gelooft in de sharia. Het is niet zomaar een kledingstuk maar het uiterlijke kenmerk van de discriminatie van vrouwen, die een van de pilaren vormt van het islamitisch gedachtegoed. Op basis van de sharia worden vrouwen rechten ontnomen. Alleen bij hoge uitzondering hebben ze het recht om te scheiden, de voogdij gaat altijd naar de man en de getuigenis van een vrouw is maar half zoveel waard.

Bronnen
Het boek Achterdocht tussen feiten en fictie van Brecht De Coene kan je via deze link kopen
Het artikel van Darya Safai in de morgen

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.