Podcast: Download
Op vier juni heeft Skepp voor de eenentwintigste keer de skeptische prijzen uitgereikt. De Zesde Vijs wordt toegekend aan iemand die zich het voorbije jaar verdienstelijk heeft gemaakt in het verspreiden van objectieve kennis inzake pseudo-wetenschap en het paranormale. De Skeptische Put wordt gegeven aan diegene die zich uitzonderlijk onkritisch heeft opgesteld en de popularisering van kennis en wetenschap totaal verkeerd heeft begrepen.
Goeiedag, het is vandaag zondag 19 augustus 2018, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 356ste aflevering van deze podcast.
Sinds 1996 reikt SKEPP jaarlijks twee prijzen uit aan niet-leden, met name de Zesde Vijs en de Skeptische Put. Op vier juni heeft Skepp dit voor de eenentwintigste keer gedaan.
Vandaag horen jullie de toespraken naar aanleiding van de uitreiking van de zesde vijs.
De Zesde Vijs wordt toegekend aan iemand die zich het voorbije jaar verdienstelijk heeft gemaakt in het verspreiden van objectieve kennis inzake pseudo-wetenschap en het paranormale. Van mensen met gezond verstand wordt gezegd dat ze ze “alle vijf” hebben, naar de vijf zintuigen. Paranormalen beweren dikwijls nog over een extra zintuig meer te beschikken. Welnu, de Zesde Vijs wordt uitgereikt aan mensen die bewezen hebben over een extra portie gezond verstand te beschikken, door in de media op te vallen door een genuanceerde kritische kijk op de zaken of door een grondig gedocumenteerd betoog.
Bij deze prijs hoort een trofee, de pdw-trofee, genoemd naar Patrick De Witte, die jaren lang voorzitter was van de prijzen commissie. pdw, met de bril op het voorhoofd, “de man die met zijn hersenen keek”, is een blijvende inspiratie voor het SKEPP-team.
De Zesde Vijs of PDW-prijs, zo genoemd ter ere van de overleden journalist en scepticus Patrick De Witte, gaat naar iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt bij het verspreiden van objectieve kennis inzake pseudowetenschap en het paranormale.
Hierbij gaat de prijzencommissie niet over één nacht ijs, de kandidaten moeten de gezochte vaardigheden grondig beheersen.
Terwijl iedereen zich vergaapte op het wonderbaarlijke kunnen van de geneesheren die in Topdokters de revue passeerden, keken onze laureaten met een kritische blik naar de inhoud van hun beweringen. Op die manier wisten de journalisten Maxie Eckert en Mark Eeckhaut van De Standaard dokter Stefaan Van Gool te ontmaskeren. Ze ontdekten dat hij onder andere knoeide met zijn klinische studies.
Kijk, dat hebben we graag. Een bewering wordt algemeen aanvaard als waarheid of een persoon wordt algemeen aanvaard als een autoriteit op zijn domein en dan is er iemand die dat in zijn hoekje kritisch bestudeert en zijn nek uitsteekt om de waarheid naar boven te laten komen. Onze laureaten vandaag hebben dat met glans gedaan. Daarom denkt de prijzencommissie dat dit jaar Maxie Eckert en Mark Eeckhaut de eenentwintigste PDW-prijs meer dan verdiend hebben.
Het citaat van vandaag komt van Steven Pinker.
Pinker is een taalkundige en psycholoog
Pinker zei:
Dit zijn dingen die het leven de moeite waard maken: scholen, ziekenhuizen, geneeskunde, riolering, kunstmest die honger voorkomt, tractoren die kinderen van landarbeid bevrijden, elektrische toestellen die vrouwen uit de keuken bevrijden, schone energie. Het kost allemaal geld. In rijke landen als Denemarken is het leven echt wel beter dan in arme landen als Afghanistan. De mensen zijn daar niet alleen gezonder en hebben niet alleen meer comfort, maar zijn gemiddeld ook toleranter en democratischer. Er is meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen, de mensen zijn milieubewuster en gelukkiger. Mensen in rijke landen die neerkijken op het verlangen naar welvaart van mensen in arme landen, zijn arrogant en harteloos.
Het artikel in De Standaard waardoor Maxie Eckert en Mark Eeckhaut de zesde vijs wonnen en het vervolg.
Een opinieartikel van Jo Lissens over Van Gool.
Het citaat van Steven Pinker komt uit De Standaard.
Wees de eerste om te reageren