Podcast: Download
(foto: Gerbrich Reynaert)
Druk, druk, druk! Vind je dat ook? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige. Bovendien is het omgekeerde misschien wel minder goed. Althans, dat is wat Ignaas Devisch erover denkt. Hij heeft het onderzocht en vastgesteld dat het zich zelfs al in de middeleeuwen voordeed. Op de Nacht van de Vrijdenker gaf hij ons wat materiaal om daar dieper over na te denken.
Goeiedag, het is vandaag zondag 25 december 2016, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 302de aflevering van deze podcast.
Vandaag horen jullie de lezing van Ignaas Devisch op de nacht van de Vrijdenker van 26 november.
Hij gaf er een pleidooi voor een rusteloos leven
Terwijl we klagen over de drukte, de gejaagdheid en burn-out, plannen we onze weekends vol met activiteiten. Kortom, we slagen er niet in om niets te doen, rusteloze wezens als we zijn. Willen we begrijpen waarom wij vandaag worstelen met een gebrek aan tijd, dan moeten we beseffen dat het zoeken naar meer evenwicht in ons drukke leven nooit de oplossing kan zijn, maar eerder een deel van het probleem. Eerder dan rusteloosheid als de grote boosdoener aan te duiden, vraagt filosoof Ignaas Devisch zich af welke positieve aspecten er aan rusteloosheid verbonden zijn. Is menselijke rusteloosheid een probleem of leidt zij veeleer tot een interessant leven?
Feynman zei
Fysica is als seks. Natuurlijk kan het soms wat praktische resultaten opleveren, maar dat is niet de reden waarom we het doen.
Wees de eerste om te reageren