Echinacea en veiligheid van kruiden

Play

foto van een EchinaceaKruiden worden vaak geneeskracht toegedicht. Maar wat is er eigenlijk bekend over de heilzame werking van planten? We gaan in op enkele populaire kruiden die we courant bij de natuurwinkel vinden. Misschien wel één van de populairste is Echinacea. Deze wordt onder andere verkocht door A. Vogel als Echinaforce. Ik heb Echinacea ook in mijn tuin staan. Het zijn prachtige bloemen. Maar is het ook goed om het te slikken?

Transcript
Goeiedag, het is vandaag zondag 31 mei 2009, ik ben Jozef Van Giel en dit is de vijftiende aflevering van deze podcast.

Vandaag doen we verder onderzoek naar de heilzame werking van geneeskrachtige kruiden.Een dikwijls gehoord argument in verband met fytotherapie is het oudheidsargument. Het komt erop neer dat met argumenteert dat het wel moet werken aangezien het al duizenden jaren gebruikt wordt. Vooral Chinese traditionele kruiden worden op die manier verkocht. Er wordt dan dikwijls vergeten dat ook Voodoo als duizenden jaren gebruikt wordt en dat men in de middeleeuwen gedurende honderden jaren aan aderlaten deed. Dat is eigenlijk een vorm van het authoriteitsargument. Het grappige is dat dit argument soms ook gebruikt wordt door aanhangers van homeopathie die niet weten dat het uit de 18de eeuw dateert. Of een idee al heel oud is of niet zegt helemaal niets over zijn waarheidgehalte. De enige manier om erachter te komen of iets juist is of niet is door wetenschappelijk onderzoek te doen. En op die manier zijn van vele kruiden medicinale eigenschappen bevestigd. En die zijn allemaal opgenomen bij de reguliere geneesmiddelen tenzij er ondertussen betere oplossingen voor bestaan.Laten we nu even dieper ingaan op enkele populaire kruiden die we courant bij de natuurwinkel vinden.
Misschien wel één van de populairste is Echinacea. Ik heb die ook in mijn tuin staan. Het zijn prachtige bloemen. Maar om het te slikken?
Met een klein beetje zoekwerk vind je al snel een aantal betrouwbare artikelen op het internet. Ik heb even contact opgenomen met Marie Prins, die zich erg specialiseert in kruiden en die gaf me de toelating om haar artikels hier te gebruiken.

Op 12 mei 2003 schreef Marie P. Prins volgend artikel:Echinacea geen effect bij verkoudheidEen jaar later, op 13 jan 2004 kon Marie P. Prins alweer een nieuw artikel schijven met de titel:Echinacea en kinderen met verkoudheid niet werkzaam wel bijverschijnselen

En ja, hoor, Echinacea wordt blijkbaar zeer goed onderzocht, want op 9 jan 2006 mocht Marie P. Prins opnieuw verslag uitbrengen van een onderzoek op deze plant.

Opnieuw geen werkzaamheid van Echinacea

In mei 2006 publiceerde Martijn ter Borg op de website van de Nederlandse vereniging tegen de kwakzalverij volgend artikel:

Gevaarlijke kruiden en de lever (14 mei 2006 | Martijn ter Borg)

Nog op deze zelfde website vinden we een artikel dat ingaat op het probleem van interactie van kruiden met reguliere geneesmiddelen. Ik zal op mijn website een link voorzien naar het artikel voor mensen die twijfels hebben over kruiden en geneesmiddelen die ze momenteel zouden gebruiken.

Onze tijd is weer op. Volgende week ga ik dieper in op de helende krachten van Chinese kruiden.

Citaat
Het citaat
Voor het citaat van deze week, lees ik eens stukje voor uit “De laatste zomer van de rede” van Tahar Djaout. Het boek gaat over Boualem Yekker, een boekhandelaar in Algerije die geleidelijk aan alles kwijt raakt door het opkomend fundamentalisme. Op bladzijde 72 begint het hoofdstuk als volgt:

Dit deel is enkel te horen in de podcast.

Tot de volgende keer.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.