Podcast: Download
In november en december 2012 organiseerde de vereniging Skepp in Gent samen met de Humanistische Vrijzinnige Beweging vijf gespreksavonden onder de noemer ’Het denkgelag’. Dit is het tweede deel over Mythes in de psychologie. Bekijk ook deel 1 en deel 3.
1. Het Denkgelag: Mythes in de psychologie Deel 2
In november en december 2012 organiseerde de vereniging Skepp in Gent samen met de Humanistische Vrijzinnige Beweging vijf gespreksavonden onder de noemer ’Het Denkgelag’.
http://www.facebook.com/denkgelag
Vandaag horen jullie het eerste deel van de vierde gespreksavond. En die ging over mythes in de psychologie.
De deelnemers aan het gesprek waren niet van de minsten. Het panel bestond uit:
Wouter Duyck, Hoogleraar psychologie aan de universiteit van Gent en een expert in de cognitieve gedrachspsychologie.
Frederik Anseel, Hoogleraar psychologie aan de universiteit van Gent en expert in de bedrijfspsychologie, meer specifiek in innovatie en organisatiepsychologie.
Mark Kinet: Psychiater en gewezen hoofdgeneesheer van het psychiatrisch centrum St Jozef in Pittem en gespecialiseerd in de psychoanalyse.
Willem Verbeke: Hoogleraar Sales en account management aan de Erasmus universiteit in Rotterdam En gespecialiseerd in Neuro-economie. Een studie dat sales technieken probeert te ontwikkelen op basis van onze kennis in de neurowetenschappen.
Joel De Ceulaer was opnieuw de moderator van dienst.
De avond was veel te kort zodat niet alle geambieerde onderwerpen aan bod kwamen. Vandaag horen jullie het eerste deel:
Beluister het hier (geen transscripts. Als iemand ze wil uitschrijven dan plak ik ze hier).
2. European Podcast Awards.
En niet vergeten om voor de European Podcast Awards te stemmen he!
3. Het citaat
Het citaat van vandaag komt van Bertrand Russell.
Zoals jullie weten is Bertrand Russell één van de belangrijke filosofen uit de 20ste eeuw en leverde hij een grote bijdrage aan de wetenschapsfilosofie en het kritische denken.
Russell zei:
Er zijn twee soorten impulsen, die overeenkomen met twee soorten goederen. Er zijn bezitsimpulsen, die gericht zijn op het verwerven of het behouden van particuliere goederen die niet kunnen worden gedeeld. En er zijn creatieve of constructieve impulsen, die gericht zijn op het in de wereld brengen of het ter beschikking stellen van het soort goederen waarop privébezit niet van toepassing is. Het beste leven is dat waarin de creatieve impulsen een veel grotere rol spelen dan de bezitsimpulsen.
—
Materiële bezittingen kunnen worden verkregen door geweld en komen ten goede aan de geweldenaar. Geestelijke bezittingen kunnen op deze manier niet worden verkregen. Je kan een artiest of een denker doden, maar je kunt daardoor zijn kunst of zijn gedachte niet verwerven. Je kan een mens doden omdat hij houdt van zijn medemensen, maar daardoor kun je de liefde, die zijn geluk uitmaakt, niet verwerven. Geweld is in dergelijke zaken onmachtig, alleen bij het verwerven van materiële goederen is het effectief. Mensen die geloven in geweld zijn daarom mensen wier gedachten en verlangens vooral bezig zijn met materiële goederen.
Tot de volgende keer.
[…] Hier vind je het tweede deel. Het denkgelag op Skepp. Het Denkgelag op facebook. Wouter Duyck op de website van UGent. Frederik […]
[…] In november en december 2012 organiseerde de vereniging Skepp in Gent samen met de Humanistische Vrijzinnige Beweging vijf gespreksavonden onder de noemer ’Het denkgelag’. Dit is het eerste deel over Mythes in de psychologie. Hier vind je het tweede deel. […]
[…] ← Vorige Volgende → […]