Het Denkgelag: Mythes in de psychologie (3)

Play

Mythes-in-de-psychologieIn november en december 2012 organiseerde de vereniging Skepp in Gent samen met de Humanistische Vrijzinnige Beweging vijf gespreksavonden onder de noemer ’Het denkgelag’. Dit is het derde deel over Mythes in de psychologie. Bekijk ook deel 1 en deel 2.

Transcript
Goeiedag, het is vandaag zondag 13 januari 2013, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 149ste aflevering van deze podcast. Deze aflevering kwam tot stand mede dankzij Skepp. De muziek is van Niek Lucassen

1. Het Denkgelag: Mythes in de psychologie Deel 3

In november en december 2012 organiseerde de vereniging Skepp in Gent samen met de Humanistische Vrijzinnige Beweging vijf gespreksavonden onder de noemer ’Het Denkgelag’.

Vandaag horen jullie het derde deel van de vierde gespreksavond. En die ging over mythes in de psychologie.

2. European Podcast Awards.

En vergeet niet om naar mijn website te gaan en te klikken om de link om te stemmen voor de European Podcast Awards!

3. Het citaat

Het citaat van vandaag komt van John Maynard Keynes.
Tot voor kort had ik nog nooit van Keynes gehoord. Tot ik de TEDtalk van Tim Jackson hoorde waarvan ik de Nederlandse vertaling in aflevering 73 insprak en geïnteresseerd geraakte in alternatieve economische modellen dan de modellen die ons via gestage groei onvermijdelijk naar totale destructie moeten leiden. Het boek van Tim Jackson, “Welvaart zonder groei” lag bij mij onder de kerstboom. Leesvoer voor dit jaar, maar eerst “Ons Feilbare Denken” van Kahnemann afwerken.
Ik heb me toen, en ook omwille van mijn job, beginnen inwerken in macro-economische ideeën en kwam Keyenes nu en dan tegen. In De Standaard van Kerstavond stond een interessant artikel van nog een econoom uit die groeiende lijst economen die niet meer in het oude paradigma van gestage groei geloven, Edward Skidelsky en die haalde ook Keyenes aan. Keyenes, bedacht al in 1936 dat we op een bepaald ogenblik een stagnatie van de groei moeten krijgen omdat mensen toch beperkt zijn in wat ze kunnen consumeren. Hij dacht dat de voortschrijdende automatisatie zou moeten leiden tot kortere werkweken en meer vrije tijd. Volgens hem zou tegen 2030 niemand meer dan 3 uur per week moeten werken.

Keynes werd ooit bekritiseerd omdat hij zijn standpunt in verband met de monetaire politiek had veranderd in de loop van de grote depressie. Zijn antwoord is er één dat we allen zouden moeten onthouden.
Keynes zei:

“Als feiten veranderen, dan verander ik mijn standpunt. Wat doet u danmeneer?”

Tot de volgende keer.

Bronnen

2 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.