Podcast: Download
In november en december 2012 organiseerde de vereniging Skepp in Gent, samen met de humanistische Vrijzinnige beweging, vijf gespreksavonden onder de noemer “Het Denkgelag”. Op 22 November ging het over “Religie en Wetenschap?”
Weten jullie nog dat ik enkele maanden geleden een oproep deed om hulp om de nieuwe facebookpagina van Russells theepot te promoten?
Wel enkele dagen later kreeg ik het volgende emailbericht:
Beste,
Tijdens de aflevering van Kritisch Denken hoorde ik een oproep om hulp bij de Facebook pagina.
Ik draag jullie podcasts een warm hart toe, en wil graag helpen bij het verbeteren. Zelf beheer ik al enige Facebook pagina’s
En ik heb een diploma MBO Technische Informatica op zak. Nu afstuderend aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam.
Als mijn hulp op prijs wordt gesteld, hoor ik dat graag.
Met vriendelijke groet,
Emile Dingemans
Ik heb daar terstond op gereageerd en Emile beheerrechten op facebook gegeven. Het resultaat hebben jullie ondertussen gezien.
Maar Emile heeft het daar niet bij gelaten. Nadat hij Facebook had aangepast schreef hij me over ideeën dat hij had om ook de website aan te pakken. Hij stelde voor om WordPress te gebruiken. Enkele andere luisteraars hadden mij dit ook al aangeraden. Dus heb ik Emile ook beheerder gemaakt op de website en het duurde niet lang of hij had WordPress al geïnstalleerd. Nog wat later de look bijgewerkt en een aantal functies geïnstalleerd.
Het ziet er echt cool uit! Nu staat alles op één pagina. Vroeger had je op de website een kort overzicht met alle referenties die ik gebruikte en dan was er nog de blog op Google blogspot, waarop ik de transscripts plaatste en waarop Rik soms iets postte.
Nu niet meer. Geleidelijk aan gaan we die blogspot volledig laten verdwijnen. De transscipts komen op de website. Voor elke aflevering zal je dan enkel de titel zien, daaronder een link ‘transscripts’ en een link ‘Referenties’ en daaronder zie je een luidsprekertje. Als je op het luidsprekertje klikt, begint de podcast te spelen en rolt er een balk open waar je het verloop kan zien. Als je op ‘Referenties’ klikt, rolt er een gebied open waarin je de referenties van die aflevering vindt. En als je op ‘transscripts’ klikt rolt de lopende tekst open. Allemaal mooi overzichtelijk en supercool!
En onderaan kunnen jullie je commentaar kwijt.
1. Het Denkgelag: Religie en Wetenschap? Deel 1
In november en december 2012 organiseerde de vereniging Skepp samen met de Humanistische Vrijzinnige Beweging vijf gespreksavonden in Gent onder de noemer “Het Denkgelag”.
http://www.facebook.com/denkgelag
Vandaag horen jullie het eerste deel van de derde gespreksavond. Die ging over religie en wetenschap?
De organisatoren waren er weer in geslaagd om niet de minste denkers op het podium te krijgen.
De eerste was Etienne Vermeersch, de vermaarde moraalfilosoof die ooit uitgeroepen werd tot de meest invloedrijke Belg, en uitgesproken atheïst. Maar op het laatste ogenblik moest Vermeersch om dringende redenen afzeggen. Enkele dagen later hebben we vernomen dat zijn hartoperatie succesvol verlopen is.
De tweede spreker was Herman Philipse. Zeg maar de Etienne Vermeersch van Nederland. Of, misschien zullen de Nederlanders zeggen dat Etienne Vermeersch de Herman Philipse van België is… Hoe dan ook, Herman Philipse is professor filosofie, hij schreef ondertussen twee spraakmakende boeken over atheïsme en is wereldwijd een vermaard denker. Ik ben trouwens een grote fan van zijn hoorcollege’s die je op CD kan kopen. Ik heb ze allemaal beluisterd behalve die van de 8 filosofische miniaturen. Maar dat is alleen maar omdat ik die CD’s nog niet heb. De ontmoeting op het Denkgelag heeft mij trouwens de indruk gegeven dat hij een zeer aimabele man is.
De derde spreker was Jeroen Metdepenningen, theoloog aan de KULeuven en bovendien gedurende een tijd woordvoerder van aartsbisschop Leonard.
De laatste spreker was Emanuel Rutten, die in de blogosfeer op handen gedragen wordt door alle verdedigers van het christelijk geloof, omdat Rutten met zijn doctoraatsthesis gepromoveerd is door het schrijven van een Godsbewijs. Bovendien was één van de juryleden bij zijn thesisverdediging Herman Philipse.
Deze mensen waren bereid om zich voor een publiek van overwegend skeptische atheïsten te gooien. Dat alleen al is lovenswaardig.
Goed, genoeg geleuterd… hier komt het:
(geen transscripts van dit deel. Je kan luisteren via het luidsprekertje onderaan)
2. European Podcast Awards.
Beste allen, we moeten winnen! Dus, vergeet allemaal niet om nog eens voor mij te stemmen op de European Podcast Awards! Ga naar mijn website en klik op het logo van de European Podcast Awards.
3. Het citaat
Vandaag weer een citaat van Neil Degrasse Tyson.
Tyson zei:
Mensen denken soms: “Dat daar is wetenschap. En dat hier ben ik.” Nee, fout. Wetenschap is gewoonweg nieuwsgierigheid.
Tot de volgende keer.
Wees de eerste om te reageren